ÚvodJak vybrat kvalitní ručník, aby nejen dobře sloužil, ale také dlouho vydržel

Jak vybrat kvalitní ručník, aby nejen dobře sloužil, ale také dlouho vydržel

Ručníky jsou nepostradatelným prvkem každé koupelny. Nechybí však ani v žádné sportovní tašce či kufru sbaleném na delší cestu. Proč se do nich vyplatí investovat, jaké jsou druhy ručníků a jak poznáte opravdu kvalitní výrobu? Podívejte se na tipy, jak nakoupit produkty, které vám budou skvěle sloužit i několik let.

Bavlněné ručníky

Cena, materiál, velikost, gramáž a způsob použití. To vše byste zohlednit, než se pustíte do nákupu. Jiný by totiž měl být váš sportovní ručník a jiným ručníkem se zahalíte po dlouhé relaxační sprše.

Pokud hledáte měkký a příjemný ručník na každodenní použití v koupelně, pak jsou ideální bavlněné ručníky s vyšší gramáží, která udává hustotu tkaniny. S takovými ručníky se setkáte i na wellness nebo v hotelech. Pamatujte, že čím je gramáž ručníku vyšší, tím lepší má absorpci a je také jemnější. Obecně platí, že kvalitní ručník by měl mít hodnotu alespoň 400 g/m2. „PU nás ani nižší hodnotu nenajdete. Chceme vám však dopřát to nejlepší, proto máme na výběr i ručníky o gramáži až 600 g/m2,“ říká Jan Rosenkranz, majitel společnosti Kapatex, vůbec největší prodejce froté ručníků a osušek v Česku.


Elitery ručník Sky blue 50 x 100, 221 Kč

Bambusové ručníky

Bambusové ručníky jsou v současnosti velmi populární, a to díky svým přírodním vlastnostem. Bambusové vlákno je hypoalergenní a antibakteriální, což zaručuje čistotu a hygienu. Rovněž vyniká svou měkkostí a jemností. Je proto vhodný i pro citlivou a velmi jemnou pokožku. Bambusové ručníky jsou velmi savé a rychleschnoucí, což je výhodou při každodenním použití. 

Bamboo ručník Avocado set, 629 Kč

BIO bavlna


Hledáte ekologickou variantu do své koupelny? Ručníky z bio bavlny jsou vyrobeny z organické bavlny, která je pěstována bez použití pesticidů a herbicidů. Jsou tedy šetrné k životnímu prostředí a čistě přírodní cestou se řídí celý proces jejich výroby. Takové ručníky ocení zejména děti, alergici, lidé s ekzémem a osoby s citlivou pokožkou. Na dotek jsou jemné a příjemné a přírodní postup činí vlákna ručníků delší a měkčí, tudíž jsou savější a prodyšnější.

WeGo ručníky od 235 Kč

Chladicí ručníky


Ať už jste aktivní sportovec, nebo chodíte na pravidelné túry, především v létě oceníte ručníky vyrobené ze speciální chladicí příze cooling yarn, které jsou vynikající volbou pro chlazení těla. Chladicí ručníky jsou navrženy tak, aby udržovaly vaše tělo chladné a suché a osvěží vás v horkém počasí. Pro použití ručníků ke chlazení je potřeba je namočit do studené vody, vymačkat nadbytečnou vodu, protřepat a pak už jen přiložit na kůži. Díky vysoké schopnosti absorpce vlhkosti a rychlému schnutí se mohou chladicí ručníky opakovaně používat bez nutnosti praní.

Cooling towel, 219 Kč

Rychleschnoucí ručníky


Do sportovní tašky, zavazadla nebo jako levnější varianta pro alergiky. Na to všechno jsou skvělé polyesterové ručníky. Jsou totiž ultralehké a nezaberou příliš místa. Navíc i velmi rychle schnou a nedrží se v nich voda, což je zásadně odlišuje od ručníků bavlněných. Potěší vás i cena, která je oproti ručníkům s vyšší gramáží velmi příznivá. 

Microtech ručníky od 79 Kč 

Kvalitní výrobek poznáte okem i dotekem


Kvalitní ručníky mají rovné okraje, jsou pevněji sešité a mají vyšší odolnost vůči opotřebení. Pokud se rozhodnete pro ručník vyrobený z umělých materiálů jako jsou mikrovlákna nebo polyester, měli byste tedy zvolit ručník s vyšší gramáží a kvalitním zpracováním, aby byl co nejblíže kvalitě bavlny.

Dražší ručníky mají obvykle vyšší gramáž, jsou pevněji sešité a vyrobené z kvalitnějších materiálů. Pokud ale hledáte ručník na každodenní použití, můžete s klidem zvolit i levnější variantu, která bude plnit svůj účel.

Nezapomeňte při výběru zvážit i velikost ručníků tak, aby se do něj při vysoušení zabalilo celé tělo. Výběr kvalitního ručníku může být náročnější, než se na první pohled zdá, ale pokud zvolíte správný materiál, gramáž a kvalitu zpracování, můžete se těšit na příjemný a spolehlivý doplněk do koupelny, na pláž i na sportovní aktivity.