ÚvodJak prát a pečovat o ručníky, aby byly stále měkké?

Jak prát a pečovat o ručníky, aby byly stále měkké?

Froté ručníky a osušky jsou nedílnou součástí každé koupelny. Zabalit se po koupeli do hebké osušky je jedna z malých každodenních radostí, hezky barevné a měkké ručníky jsou zase vizitkou před hosty. Kvalitní froté ručníky nejsou nejlevnější záležitostí, a správná péče o ně je klíčová pro to, aby vydržely co nejdéle a zůstaly stále hezké a měkké. V tomto článku si zodpovíme na pár otázek, jak na to.

Jak často ručníky prát a na jakou teplotu?

Jako všechny nové textilie, které přichází do přímého styku s pokožkou, je třeba i ručníky před prvním použitím vyprat. Jen tak se zbavíte chemických látek, které se používají ve výrobě k barvení a změkčování vlákna. Ručníky perte pravidelně dle četnosti používání alespoň jednou týdně. Osušku po sprchování byste měli prát každé 2-3 dny, aby byla vždy hygienicky čistá a příjemná. „Ke zničení bakterií stačí praní při 40 °C. Maximální teplota vody, ve které byste měli froté prát, je 60 °C,“ doporučuje Jan Rosenkranz, majitel společnosti Kapatex, vůbec největší prodejce froté ručníků a osušek v Česku.

Je lepší sušit v sušičce nebo na vzduchu?

Obecně je lepší nechat ručníky uschnout venku na čerstvém vzduchu, vůni a nadýchanost prádla „ze šňůry“ totiž nenahradí žádná aviváž. Přímé slunce ale může způsobit vyblednutí barev, je tedy lepší prádlo rozvěsit ve stínu a nezapomeňte každý ručník protřepat, aby se od sebe uvolnila jednotlivá vlákna. Jestliže máte doma sušičku, vždy froté sušte na nízký stupeň, aby nedošlo k poškození bavlny. Stejně tak se vyvarujte sušení na horkém topení nebo topném žebříku, extrémní teploty mohou způsobit popraskání vláken.

V jakém prostředku je nejlepší prát? A co aviváž?

Jak jsme již nastínili v předchozí otázce, péče o barevné a bílé ručníky se liší. Kromě toho, že bychom je měli vždy prát odděleně, aby se bílé ručníky neobarvily, je i volba pracího prostředku rozdílná. „Přestože výrobci aviváží v reklamách tvrdí, že bez jejich prostředků nemá smysl ani prát, je to jenom marketing. Nejlepší přítel bílého prádla je totiž obyčejná jedlá soda a ocet,“ vysvětluje Rosenkranz. Chcete-li, aby byly bílé ručníky ještě zářivější a nadýchanější, místo aviváže přidejte trochu jedlé sody a pár lžic octa. Při praní barevného froté můžete vyzkoušet šetrné gely na barevné prádlo a ani pár lžic octa místo aviváže jim neuškodí. Jestliže je ručník hodně znečištěný například od make-upu, vezměte si na pomoc žlučové mýdlo.

Kde je nejlepší ručníky skladovat?

Během doby používání ručníku byste jej měli nechat volně viset, aby měl možnost mezi jednotlivými použitími dobře proschnout na vzduchu. Ideální jsou tedy různé věšáky nebo topný žebřík se sníženou teplotou. Vyprané ručníky vždy skladujte na suchém a větraném místě, aby nenavlhly a nezačaly se v nich množit bakterie. Pokud tedy nemáte v koupelně dobré odvětrávání a drží se v ní vlhkost, je dobré ručníky skladovat v šatní skříni nebo na jiném podobném místě.