ÚvodJak si vybrat ručník, aby skvěle sloužil?

Jak si vybrat ručník, aby skvěle sloužil?

Výběr ručníku obvykle nebývá něčím, čemu bychom věnovali příliš času a myšlenek. Řešíme spíše jeho design, než techničtější parametry jako je gramáž nebo zpracování vlákna, a zda jsme vybrali dobře či špatně se dozvíme až po pár použitích. Podle čeho si tedy ručník vybrat tak, aby vám sloužil dlouho a dobře?

Prvním rozhodovacím aspektem je to, k čemu budete daný ručník používat. Chcete ručník do koupelny, na sport, cestování nebo na pláž? Rychleschnoucí ručník z mikrovlákna vám zcela jistě neposkytne luxusní pocit jako ve wellness, a naopak klasický ručník se příliš nehodí na cestování kvůli svým rozměrům. 

Nejoblíbenějšími ručníky jsou zcela jistě ty z česané bavlny známé také jako froté. Froté ručníky následně odlišuje gramáž, délka vlákna a jeho kvalita. Běžná gramáž ručníku je od 320 do 600 g a napovídá, kolik bavlněné příze bylo použito na 1 m2 froté. Čím je ručník lehčí, tím rychleji schne, ale také je méně hebký a příjemný na dotek. Na otírání rukou v koupelně tedy postačí ručník s gramáží 400 g, který má delší vlákna, a je tedy stále příjemný, ale zároveň rychle schne, takové najdete například v kolekci Elitery u české značky Frotery.

Skutečně luxusní ručníky, které z vaší koupelny udělají pětihvězdičkové spa, jsou vyráběny z dlouhé příze a jejich gramáž je i více než 600 g. U takovýchto ručníků je použita speciální 100% bavlněná příze tzv. low twist, která je velmi jemně upředená a její dlouhá vlákna jsou díky tomu velmi jemná a nadýchaná. Jejich jedinou nevýhodou je, kromě vyšší ceny, pomalejší schnutí, jelikož hustá vlákna nasají více vody.

Kromě gramáže je také dobré hledět na původ samotných vláken. Bio bavlna má měkčí vlákna, která jsou prodyšnější, savější a jemnější k pokožce. Vlákna mají husté „chmýří“, jelikož nebyla zničena chemickými procesy. Výrobky z bio bavlny jsou vhodné pro alergiky a děti s citlivou pokožkou. Na popularitě získávají také bambusová vlákna, která jsou přirozeně antibakteriální, protiplísňová a antistatická. Ručníky s podílem bambusových vláken jsou tak lehké, příjemné a perfektně odvádí vlhkost.

Na sport či outdoorová dobrodružství se nejlépe hodí ručníky z polyesterového mikrovlákna jsou tenké, lehké, rychleschnoucí a vejde se například i do kapsy.

Správná péče o ručníky vám zaručí, že budou skvěle sloužit mnoho let. Přestože nás reklamy přesvědčují o tom, že bez aviváže nebude naše prádlo hebké, opak je pravdou. Aviváž vlákna ručníků a osušek „slepuje“ k sobě, a tím ničí jejich hebkost, savost a funkčnost. Opravdu velký pozor si proto dávejte u rychleschnoucích nebo chladivých ručníků. Chcete-li si hebkost vláken pojistit, sáhněte raději po octu, který můžete do praní přidat a ručníky tak zbavíte i případného zápachu. Potřebujete-li rozzářit bílé textilie, spolehnout se můžete na jedlou sodu.

Při sušení se vyhněte přímému slunci nebo rozpáleným radiátorům, extrémní teploty mohou zapříčinit popraskání vláken.

Kapatex