ÚvodJak správně nakládat s ručníky, aby byly co nejvíc hygienické?

Jak správně nakládat s ručníky, aby byly co nejvíc hygienické?

Ručníky jsou nedílnou součástí každodenního života. Používáme je nejen doma, ale také v pracovním prostředí, hotelech i na veřejných místech. Bohužel jsou také ideálním místem pro rozmnožování bakterií a plísní, pokud se o ně nestaráme správně. Pojďme se podívat, jak o ně správně pečovat, jaká je jejich životnost a jak je udržovat hygienicky čisté.

Jak na hyigienickou čistotu

Vlhkost, to je největší nepřítel hygieny. A právě ručníky jsou vlhké v jednom kuse, ať už si do nich člověk utírá ruce nebo celé tělo. Základní pravidla proto zní – musí schnout a také se musí dostatečně často měnit. 

Nezapomínejte ručníky vyměňovat ideálně každé 3 až 4 dny. Pokud je ručník používán častěji nebo při zvýšené fyzické aktivitě, například při cvičení, měl by být vyměňován v kratším intervalu. Po každém použití je rovněž nutné ručník pečlivě pověsit, aby dobře proschnul. Vlhký ručník je totiž dokonalým zázemím pro nezvané hosty jako jsou bakterie a plísně. Myslete také na to, že by každý člen rodiny měl mít svůj vlastní ručník, aby se minimalizovalo šíření bakterií mezi jednotlivými uživateli.

Ručníky perte při vysokých teplotách. Schopnost uvolňovat mikroby z textilií praním je ovlivněna jejich strukturou, typem a tloušťkou tkaniny. Například koupelnové a obličejové ručníky ztěžují odstraňování bakterií kvůli své tloušťce. "Osobně používám na obličej ručníky ze 100% bavlny nebo mušelínové plátýnko. Ručníky měním většinou po 1 dni. Někdo na obličej používá jednorázové papírové ubrousky, i to je v rámci hygieny obličeje super. Kůži ručníkem netřete, pouze přikládejte,” říká dermatoložka Barbora Jankovičová. 

Jak prát ručníky 

Pokud chcete skutečně hygienicky čisté ručníky, je nejlepší je prát při teplotách 60 °C nebo vyšších. Tyto teploty pomohou zabít většinu bakterií a plísní. V případě, že máte podezření na výskyt silných zápachů nebo silnější kontaminace, můžete k praní bílých ručníků přidat bělicí prostředky nebo ocet. To však doporučujeme provádět pouze příležitostně, aby nedošlo k poškození vláken ručníků.

 

Zvolte vždy tu nejlepší kvalitu

Dobře udržovaný ručník by měl vydržet řadu let. Nicméně pokud se objevují známky opotřebení, trhliny, nebo pokud již nelze odstranit nepříjemné zápachy, je čas na výměnu za nový. „I proto si vybírejte vždy ty nejkvalitnější ručníky. Bavlněné ručníky jsou těmi nejlepšími společníky do jakékoliv koupelny, na dovolenou i do wellness. Jsou nadýchané, savé a své vlastnosti si zachovávají i po mnoha cyklech praní a sušení. Samozřejmě nejsou všechny stejné. Ty nejlepší se vyznačují vysokou gramáží, která určuje jejich kvalitu a vlastnosti,“ uvádí Jan Rosenkranz, majitel společnosti Kapatex, vůbec největší prodejce froté ručníků a osušek v Česku.

Nezapomínejte ani na další hygienické zásady, které zajistí maximální komfort i zdraví: 

  • Používejte oddělené ručníky. Mějte různé ručníky pro ruce, obličej a tělo. Každá část těla má svou specifickou mikroflóru, a použití stejného ručníku pro ruce i obličej může přenášet bakterie a způsobit nežádoucí infekce. 
  • Pravidelně ručníky měňte. Ručníky by se měly pravidelně vyměňovat a prát. Při praní ručníků používejte běžný prací prostředek, který účinně odstraní nečistoty a bakterie. 

FROTERY Brilliant Lagoon 50x100cm, 325 Kč

Důkladně si před použitím ručníku umyjte ruce 

Než si osušíte ruce nebo obličej, ujistěte se, že jste si důkladně umyli ruce mýdlem a vodou. To pomůže minimalizovat šíření bakterií. Pokud používáte ručníky v tělocvičně nebo veřejných zařízeních, mějte na paměti, že byste měli používat vlastní ručník nebo speciální papírové ručníky, pokud jsou k dispozici. Vyhněte se také kontaktu s otevřenými ranami nebo infekcemi. 

Foto: frotery.cz, unsplash.com, freepik.com