ÚvodPřipraveni na léto. Jaké ručníky využijete na pláž a které vám poslouží v tropických teplotách?

Připraveni na léto. Jaké ručníky využijete na pláž a které vám poslouží v tropických teplotách?

Léto a čas dovolených je tu. Ať už se chystáte k moři, jezeru nebo bazénu, jednou z nezbytných věcí, kterou byste si s sebou na pláž měli vzít, je kvalitní ručník. Ten by měl být nejen příjemný na dotek, ale i funkční. V létě totiž můžete využít nejen super savé bavlněné ručníky, ale také ty chladicí a rychleschnoucí. Zapomenout byste neměli ani na správnou péči o ručníky a jejich pravidelnou výměnu.

Kvalitní bavlna je základ

Bavlna je nejoblíbenějším materiálem pro výrobu ručníků. Je příjemná na dotek, měkká a dobře absorbuje vlhkost. Ručníky z bavlny jsou proto vhodné pro celodenní relaxaci nejen na pláži. Určitě oceníte jejich odolnost vůči zachycování písku. Ten totiž po povrchu bavlněného ručníku snadněji sklouzne, a tak ho můžete snadno udržovat čistý během dne u vody.

 

FROTERY Deluxe Red 70x140cm, 298 Kč

U bavlněných ručníků doporučujeme vyhledávat tzv. žinylkovou borduru. Žinylková nit se totiž používá při výrobě ručníků určených na pláž nebo k bazénu. Díky této niti si také můžete lépe vybrat ručník, který vám padne do oka i vzhledově, protože je dostupná v různých kontrastních barvách. „Žinylková nit uvnitř bordury vytváří na jejím povrchu jemné chloupky hebké jako samet. Ručníky a osušky Deluxe jsou hebké na dotek a díky žinylkové borduře vynikají netradičním designem," říká Jan Rosenkranz, majitel společnosti Kapatex, vůbec největšího prodejce froté ručníků a osušek v Česku.

2v1 aneb Plážový šátek

Pokud se nechcete nebo nemůžete na pláži zdržet dlouho, není třeba s sebou nosit objemné osušky, postačí i plážový šátek. Ten totiž poslouží nejen jako módní doplněk k plavkám, ale můžete si na něj i lehnout a užívat si sluneční paprsky. Plážové šátky bývají vyrobené z lehkého materiálu, obvykle z tenkého plátna nebo viskózy, který je pohodlný a dobře prodyšný. Jsou poměrně univerzální a najdou využití i jinde než na pláži. Lze je nosit jako šálu nebo jako lehké krytí přes ramena a ohranu před slunečními paprsky v letních dnech. Mohou být kombinovány s plavkami, plážovými šaty, šortkami nebo tričky, aby vytvořily módní a přizpůsobitelný vzhled.

Zůstaňte v chládku i v třicítkách

Pokud se chystáte na výlet v horkých letních dnech, přibalte s sebou, nejlépe pro celou posádku, i chladicí ručníky. Využijete je nejen na pěší túře, ale osvěžit vás mohou i při pobytu na rozpálené pláži. Tyto ručníky jsou totiž navrženy tak, aby udržovaly chlad a zároveň absorbovaly vlhkost, díky čemuž efektivně ochlazujete tělo. „Chladicí ručníky jsou vyrobené ze speciální chladicí příze cooling yarn, která zadržuje vodu a tím uchovává nízkou teplotu namočeného ručníku. Kouzlo spočívá v tom, že ručník namočíte, vyždímáte, protřepete a on se sám začne ochlazovat. Příjemně studený vydrží 4 až 6 hodin," uvádí Jan Rosenkranz.

 

FROTERY chladící ručník Cooling towel purple, 154 Kč

Pohodlí především

Jak si užít maximální pohodlí na pláži a klidně si bez starostí ve stínu pohodlně zdřímnout? Pořiďte si takzvanou hamaku. Ty bývají tradičně vyrobeny z bavlny, která je měkká a pohodlná na dotek. Navíc je bavlna prodyšná a dobře se přizpůsobuje tělu. Existují i hamaky vyrobené z jiných materiálů, jako je nylon nebo polyester, které jsou lehké a odolné vůči povětrnostním vlivům. 

Než s hamakou na pláž vyrazíte, je dobré si ověřit, zda toto „závěsné lehátko" můžete na pláži, kam míříte, využít, tedy jestli tam bude prostor, kam ho zavěsit. Pláže bohužel často nemají ani dostatek pevných bodů pro upevnění. Proto je dobré zvolit hamaku s příslušenstvím pro upevnění, jako jsou popruhy nebo karabinky, které umožňují snadné připevnění k příslušným oporám, například stromům nebo sloupům.

 

Užijte si pohodu na pláži s hamakou, foto: depositphotos.com

Jak na péči o ručníky a osušky

Není překvapivé, že se během letních měsíců navyšuje spotřeba ručníků. Lidé je nejčastěji kupují především pro využití právě na pláži, u bazénu a během dovolené. Průměrný spotřebitel nakupuje nový ručník odhadem každé 2 až 3 roky. Věděli jste ale, že byste je měli vyměňovat za nové alespoň jednou za rok až dva? Zachováte tak jejich kvalitu i hygienu. Nezapomínejte ani na správnou péči tak, aby vám ručníky co nejdéle vydržely.

Pokud ručníky používáte na pláži nebo u bazénu, zcela jistě a nevyhnutelně přijdou do kontaktu s řadou kosmetických přípravků jako jsou opalovací krémy a oleje. Ty na tkanině mohou zanechat stopy. Někdy i takové, které nejdou vyprat, například jsou to přípravky s betakarotenem. 

Pro zachování povrchu ručníků a osušek je dobré je vyvarovat tření o hrubé povrchy, což by mohlo poškodit vlákna. Pokud ručník či osuška schne přímo na pláži, je lepší aby se tak dělo, pokud to je možné, ve stínu. Čerstvý venkovní vzduch totiž schnutí prospívá, naproti tomu ostré sluneční světlo může poškodit barvy i vlákna ručníků.

I když je dobré mít ručník na výměnu každý druhý den, někdy ani to nestačí. Jste-li v extrémně horkém podnebí, nebo pokud ručník leží na zemi či na intenzivně používaném lehátku, není od věci ho raději vyměnit či vyprat každý den.


Nezapomeňte použité ručníky pravidelně měnit, foto: unsplash.com