ÚvodProč si vybrat bio bavlnu?

Proč si vybrat bio bavlnu?

Udržitelnost a ekologický životní styl je jedním z hlavních témat současnosti. Volba mezi organickými a tradičními produkty však nemusí nutně záviset jenom na touze šetřit naši planetu. Rozhodující totiž mohou být i vlastnosti, které jsou mnohdy skutečně přesvědčivé.

Vlastnosti přírodních materiálů jsou prověřené staletími, jejich organické zpracování zachovává jejich přirozenou kvalitu bez kompromisů uspěchané doby. Patrné je to i na tak základní surovině jako je bavlna.

Jaký je rozdíl mezi bavlnou a bio bavlnou?

Největší rozdíl mezi bavlnou a bio bavlnou je v pěstování, sklizni a následném zpracování vlákna. Aby bavlna mohla nést označení bio, musí se bavlník pěstovat pouze v chemicky neošetřené, tzv. „živé půdě“, a to po dobu nejméně 3 let. Průkopníkem v šetrnějším způsobu pěstování a zpracování bavlny se stalo Turecko.

Bio bavlna. Co toto označení znamená?

Bio bavlna nebo také organická bavlna (z anglického výrazu „organic cotton“), je bavlna vypěstovaná bez použití syntetických chemických pesticidů, herbicidů a hnojiv s cílem ochrany životního prostředí. Před škůdci ji zemědělci chrání přirozenou cestou, hnojí pouze přírodním kompostem a případný plevel řeší pletím, mulčováním či vysazením několika odlišných plodin současně. Bio bavlna se sbírá ručně bez použití průmyslové techniky. Bez chemie probíhá i další zpracování příze.

Také samotné barvení probíhá šetrně k přírodě. Nepoužívají se barviva na bázi těžkých kovů ani chlorová rozpouštědla. Důležité je zapojení uzavřeného vodního okruhu. Barviva se nevypouští do odpadních vod nebo pitných zdrojů.

 

Proč si vybrat bio bavlnu?

Bio bavlna má měkčí vlákna, která jsou prodyšnější, savější a jemnější k pokožce. Vlákna mají husté „chmýří“, jelikož nebyla zničena chemickými procesy. Výrobky z bio bavlny jsou vhodné pro alergiky a děti s citlivou pokožkou.

Nevýhodou produktů z organic bavlny je jejich vyšší cena, která souvisí s vyššími náklady, které byly na pěstování a zpracování vynaloženy. Bio bavlna se sbírá ručně, pěstuje se na menších plochách, produkce je tedy nižší, a to má za následek vyšší pořizovací cenu.

Víte, že...
Bio bavlna se pěstuje již po staletí, ale poprvé začala být formálně pěstována v Turecku až v roce 1990? Poté se rozšířila do Indie, která je dnes největším pěstitelem bio bavlny.

V naší nabídce najdete organickou řadu ručníků a osušek WEGO. Tato řada podporuje filozofii „vzít si z přírody jen nezbytně nutné a nepoškodit ji“. Řada WEGO získala certifikát V-LABEL, který na trhu již běžně označuje veganské produkty. Znamená to, že při pěstování, sklizni, zpracování, výrobě a distribuci bylo minimálně zasaženo do přírody. Se zvířaty, která byla při procesu sklízení využitá na práci, bylo dobře zacházeno a výsledný produkt nebyl testován na zvířatech.