ÚvodProtáhněte se v pohodlí domova s našimi ručníky

Protáhněte se v pohodlí domova s našimi ručníky

V dnešní uspěchané době, kdy je čas na cesty do posilovny často omezený, se stále více lidí uchyluje k cvičení doma. Věděli jste, že jedním z efektivních a dostupných prostředků pro trénink jsou obyčejné ručníky? Ty totiž mohou poskytnout skvělý odpor a podporu při různých cvicích Podívejme se na tři kategorie cvičení, která lze snadno začlenit do domácí rutiny s využitím právě ručníků.

První skupinou cvičení jsou posilovací cviky pro horní část těla. Zvedání ručníků nad hlavu, tahy směrem k sobě či rozpažování poskytují skvělý odpor pro svaly ramen, zad a hrudníku. Při správném provedení těchto cviků lze efektivně posilovat klíčové svalové skupiny, aniž by bylo nutné investovat do nákladného vybavení. Příklad takového cvičení může vypadat následovně:

Postavte se rovně s nohama v šíři ramen.

Držte ručník před sebou s oběma rukama.

Pomalu rozpažujte ruce do stran, až cítíte napětí v ramenou. Poté se vracejte zpět do výchozí polohy.

Druhou kategorií jsou cviky zaměřené na stabilizaci a flexibilitu. Sedněte si na podložku s nohama pokrčenýma. Držte ručník oběma rukama před sebou a pomalu otáčejte trup na jednu stranu a poté na druhou, udržujte rovná záda i hlavu, zapojujte svaly boků. Poté si lehněte si na záda s ručníkem položeným pod jednou nohou. Pomalu zvedejte nohu s ručníkem a pokuste se ji narovnat, udržujte krátkou pauzu a spusťte zpět.

Posledním segmentem jsou cviky pro aktivaci středu těla. Vytáhněte ručník podél páteře a lehněte si na zem. Nyní provedete sérii zdvihů trupu, přičemž se zaměříte na stahování břišních svalů. Ručník zde plní roli podpory a pomáhá vytvářet správný pohyb, který aktivuje svaly břicha a posiluje celkově střed těla. 

Rotace trupu s ručníkem:

Sedněte si na podložku s nohama pokrčenýma.

Držte ručník oběma rukama před sebou.

Pomalu otáčejte trup na jednu stranu a poté na druhou.

Udržuj rovná záda a hlavu.

Opakuj 10-15krát na každou stranu pro posílení boků a flexibilitu páteře.

Pokud budete opakovat sérii cviků alespoň 30 minut, zvolte ideálně takový ručník, který dobře absorbuje pot. Nejlepším pomocníkem bude rychleschnoucí ručník. “Tyto ručníky vás nejen perfektně osuší, ale umí dokonce samy bleskurychle uschnout. Voda se v nich nedrží tak, jako v bavlněných ručnících a osuškách, a bakterie se s nimi příliš nepřátelí,” dodává Jan Rosenkranz, majitel společnosti Kapatex, vůbec největší prodejce froté ručníků a osušek v Česku. Dalším vhodným typem je tzv. mikrovláknový ručník. Ten je měkký a příjemný na dotek, ale zároveň velmi dobře absorbuje pot.




Ručník Frotery Microtech, od 75 Kč

Tyto jednoduché protahovací cviky oceníte zejména pokud pracujete z domova a potřebujete se v pauzách mezi prací protáhnout. S použitím běžných ručníků můžete efektivně zapojit celé tělo do domácího tréninku. Tyto cviky nejen poskytují výzvu pro svaly, ale také podporují stabilitu a flexibilitu. Ručník se tak může stát vaším novým tajným nástrojem pro skvělou postavu a pohodu.

Zdroj: frotery.cz, unsplash.com