ÚvodRučníky pro děti? Sáhněte po opravdové kvalitě

Ručníky pro děti? Sáhněte po opravdové kvalitě

Ručníky jsou nedílnou součástí každé domácnosti a jejich výběr je důležitým rozhodnutím. Zejména pokud hledáte ručníky pro své děti. Dětské ručníky by měly splňovat specifické požadavky a poskytnout menším i větším uživatelům komfort a radost z jejich používání. Podívejte se spolu s námi, na co myslet při výběru dětských ručníků a osušek.

Při výběru ručníků pro děti je důležité zvolit kvalitní a měkký materiál, který je šetrný k jemné dětské pokožce. Běžně se používá bavlna či mikrovlákno. Bavlna je přírodní materiál, který je měkký a prodyšný. Mikrovlákno je naopak materiál syntetický, velmi absorpční a také rychleschnoucí.

Oba materiály mají své výhody a je třeba si ujasnit, jaké jsou vaše preference. Vyhovovat by měl především potřebám a věku dítěte. Ovšem, co si budeme povídat, není na škodu mít v domácnosti více variant, abyste ručník mohli použít podle příležitosti. Například ponechat ty bavlněné v koupelně a ty z mikrovlákna vzít třeba k bazénu nebo na trénink. 

FROTERY Deluxe Turquoise 50x100cm, 276 Kč

Dětské ručníky bývají obvykle menší než ručníky pro dospělé. Doporučuje se zvolit ručník s rozměry kolem 50 x 100 cm. Tato velikost je dostačující pro dětskou postavu a zároveň umožňuje, aby se dítě snadno a pohodlně osušilo.

Nezapomeňte, že děti úplně neuznávají jednoduchost, naopak milují ručníky s motivy svých oblíbených postav z pohádek, filmů nebo animovaných seriálů. Při výběru veselého designu dejte pozor na kvalitu potisku, aby se neponičil při praní. Nejlépe uděláte, když zvolíte takový ručník, kde je potisk aplikován přímo do struktury textilu. 

Praktické prvky jako jsou kapuce, knoflíky nebo gumičky, jsou u dětských ručníků velmi užitečné. Kapuce na ručníku umožňuje dítěti udržet vlasy v suchu. Knoflíky nebo gumičky na kraji ručníku zase usnadní upevnění ručníku kolem těla, což se hodí třeba na pláži.

Kvalita a šetrná výroba

Pro výběr vhodného ručníku však je však klíčová především kvalita materiálu a dodržení bezpečnostních standardů při jejich výrobě. Nápomocné mohou být informace od výrobce (nebojte se zeptat), recenze i doporučení ostatních rodičů a zákazníků. 

Dětské ručníky by neměly stejně jako žádné jiné obsahovat žádné škodlivé látky. Dětská pokožka je citlivá a náchylná k podráždění, je proto důležité vybrat ručník, který je hypoalergenní. „Osobně bych doporučila ručníky z mikrovlákna, které jsou velmi měkké, dobře sají a dětskou kůži by neměly tolik dráždit. Nebo zvolte ručník ze 100% bavlny, který taktéž hezky saje a dětskou pokožku nebude iritovat," říká dermatoložka Barbora Jankovičová.

Některé ručníky mohou mít UV ochranu, která chrání dětskou pokožku před slunečním zářením. Před nákupem si proto přečtěte informace o použitých barvivech a certifikátech kvality. Certifikáty jako například Oeko-Tex Standard 100 zaručují, že ručníky neobsahují škodlivé látky a jsou tedy pro děti bezpečné. 

Dětské ručníky by měly být vyrobeny tak, aby odolaly opotřebení a častému praní. V jejich případě proto výrobci používají vysoce kvalitní materiály a speciální technologie, které zajišťují, že jsou ručníky odolné vůči opotřebení způsobenému hrubým zacházením dětí. Navíc se využívají i speciální techniky, například dvojité lemování nebo zesílené lemy – tím se zvýší pevnost a odolnost okrajů ručníků. Díky tomu se snižuje riziko roztržení nebo rozpadu lemu.

Nezapomeňte před nákupem zkontrolovat gramáž ručníků. I od toho se totiž odvíjí kvalita. Gramáž ručníku se obvykle udává v gramech na metr čtvereční (g/m²) a odráží hustotu tkaniny. Gramáž volte podle toho, jaký bude účel užití ručníku. „Nízká gramáž (200–400 g/m²) je obvykle vhodná pro lehké a rychleschnoucí ručníky, které jsou praktické při sportu nebo na cestách. Vyšší gramáž (500–800 g/m²) znamená hustší a měkčí tkaninu, která poskytuje větší savost a komfort. Tato gramáž je často preferována pro koupelnové ručníky," uvádí Jan Rosenkranz, majitel společnosti Kapatex, největšího prodejce froté ručníků a osušek v Česku.

Foto: frotery.cz, Unsplash