ÚvodTechnologie digitálního tisku

Technologie digitálního tisku

Digitální tisk je technologie tisku, při které jsou tisková data (pdf) z počítačového programu odeslána přímo do digitální tiskárny. Na rozdíl od sublimačního tisku zde není zapotřebí sublimační papír.

Princip potisku je jednoduchý. Lze ho přirovnat ke klasické domácí tiskárně, jen v trochu větším provedení. Před tiskem zkontrolujeme motiv a nahrajeme (pdf) do tiskárny. Potom vložíme tričko či jiný textil do rámečku a spustíme tisk kvalitními transferovými barvami, které schnou pouze při vysokých teplotách. Inkoustová barva je na textil nanášena přímým vstřikováním, tak dosáhne potisk měkkosti a přilnutí k textilu. Výsledný tisk nakonec zažehlíme.

Výhody digitálního tisku
Hlavní výhodou digitálního tisku je, že se tiskne přímo na textil, což zaručuje stálost potisku. Potištěná plocha je jemná a měkká na dotek, ale také velmi odolná vůči praní a žehlení. Tisknout lze na světlý i tmavý textil ve vysokém rozlišení – fotografická kvalita. Tisk je možný do nejmenších detailů, stínování a barevných přechodů. Tato technologie je nenáročná a především rychlá. Vhodná pro tisk od 1 kusu.

Víte že,..

u inkjetu tryská z pohyblivé hlavy paprsek inkoustu o průměru přibližně 0,25 mm přímo na potiskovaný materiál. Průměr paprsku je konstantní. U této digitální technologie rozlišujeme ještě dva druhy tisku, podle principu, jakým je vystřikován inkoustový paprsek: Bublinkový tisk a Piezoelektrický tisk.

Materiál vhodný pro digitální tisk
Pro tisk je vhodný 100% bavlněný textil na rozdíl od sublimačního tisku, kde tiskneme na směs bavlny a polyesteru. Touto tiskovou metodou si u nás můžete nechat potisknout například trika, plátěné tašky či jiný textil od značek, kterých jsme distributorem.

Neobyčejné technologie: Digitální tisk je součástí našeho cyklu článků, zaměřujících se na vysvětlení principu fungování technologií brandingu, které používáme v naší dílně. Přečtěte si také článek „(Ne)obyčejné technologie: Sublimační tisk„.

Zajímá vás více ohledně brandingu pomocí digitálního tisku? Neváhejte kontaktovat naše obchodní zástupce a sami se přesvědčte o jeho kvalitě.

Váš Kapatex